#Evdekal, Online Fitness Avantaj ve Dezavantajları

Kendimizi evlerimizde izole ettiğimiz bu dönem bir süre daha spor salonlarına gidemeyeceğimizi gösteriyor gibi… Çoktan başlayanlar ya da başlamak isteyenler için online fitness konusunda sizlere genel hatlarıyla online fitness’ın avantaj ve dezavantajlarını ve dikkat etmeniz gerekenleri derledim. 

Online Fitness Dünyası

Günümüzde her şey giderek dijitalleşiyor ve fitness sektörü de buna ayak uydurulanlardan. Birçok kişi ve antrenör kimi dezavantajlarından dolayı bu konuya çok sıcak bakmasalar dahi, zaman içinde gelen ve gelecek çözümler dezavantajları ortadan kaldırdıkça online fitness yapan kişilerin sayılarının geçtiğimiz yıllarda ciddi bir artışta olduğunu görüyor ve bu artışın önümüzdeki süreçte de devam edeceğini düşünüyorum.

Nasıl Online Fitness Yapabilirim?

Öncelikle dijital dünyaya erişiminizin; yani bir bilgisayar veya akıllı bir cihazınızın olması gerekiyor. Bu aşamadan sonra, online fitness’ın avantaj ve dezavantajlarını okuyup, sonrasında aşağıda size verdiğim 2 soruya içtenlikle cevap vermeniz gerekecek. Cevaplarınızı verirken online fitness’ın avantaj ve dezavantajları süzgecinden geçirmeyi ihmal etmeyiniz lütfen.

  • Online Fitness’ın Avantajları
    • İstediğiniz yerde spor yapabilirsiniz- Bir internet bağlantınız olduğu sürece veya öncesinde yapacağınız programın videosunu indirdiyseniz, artık istediğiniz yerde sporunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
    • Offline’a göre bütçesi daha uygun olacaktır – Dijital dünyanın getirdiği avantajlardan dolayı bu hizmetleri daha uygun bütçelere hatta ücretsiz şekilde yapabiliyor olacaksınız.
    • Kendi zaman planlamanızda – İstediğiniz zaman play tuşuna basıp antrenmanınızı başlatabilirsiniz. Bire bir ya da stream şeklinde yapılacak idmanlarda hala zamanınızı ona göre ayarlıyor olmanız gerekecek tabi.
    • Opsiyonlarınız artacak – Artık bir antrenman için gidebileceğiniz uzaklık kavramı ortadan kalkıyor. Bu da örneğin çevrenizde her zaman yapmak istediğiniz o antrenmanı (yoga, pilates, fonksiyonel antrenman, hiit vb.) ayağınıza getiriyor.
    • Sosyal ortam fobiniz varsa veya fitness konusunda çekingenseniz – Bazılarımız kalabalık veya yeni ortamlara girmek istemeyebiliriz; veya daha önce hiç fitness yapmadığımızdan bu konuda çekincelerimiz olabilir.
    • Muhafazakâr veya kıskanç bir eşe sahip olabiliriz – Ne kadar bay bayan ayrı fitness salonları mevcut ise de bu bizi lokasyon anlamında yakın çevremiz şeklinde kısıtlıyor. Online fitness opsiyonlarımızı artırıyor.
  • Online Fitness’ın Dezavantajları
    • Motivasyon düşüklüğü – Bazılarımızın spor için motive olabilmesi için evinden çıkması, bir yere seyahat etmesi veya çevresinde onunla birlikte spor yapanların olduğunu görmesi ve hissetmesi gerekebilir. 
    • İlk defa başlayacaklar – İlk defa başlayacaksanız, ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız ve dijital ortamdaki doğru kişi, web sitesi veya aplikasyona ulaşmakta zorluk yaşayabilir ve yanlış bir program seçebilirsiniz.
    • Geri bildirim – Dijital ortamda karşılaşacağınız ve uygulayacağınız programların çoğunda geri bildirim alamayacağınızdan hareketleri yanlış yapabilir, kendinizi sakatlayabilir, gelişiminiz nasıl olduğunu ve bir sonraki hamlede ne yapmanız gerektiği konusunda karanlıkta kalabilirsiniz. Tabi hoca ile bire bir birbirinizi gördüğünüz stream versiyonlarında bu sıkıntı olmayacak.

Genel hatlarıyla avantaj ve dezavantajlarını önünüze serdikten sonra şimdide online fitness dünyasına adım atarken kendinize sorup cevap bulmanız gereken kısıma gelelim. 

Nasıl bir programa seçmeliyim?

Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Benim tavsiyem sevdiğiniz, yapabileceğiniz, hedeflerinize uyan ve merak ettiğiniz bir program üzerinden hareket etmeniz. Örneğin kilo vermek gibi bir hedefiniz ve bunu kısa sürecek bir antrenman ile gerçekleştirmek istiyorsunuz. O zaman Hiit seçin! 

Ne kadar geri bildirime ihtiyacım var?

Eğer daha önce hiçbir deneyimizin yoksa o zaman 1-1 online çalışacağınız bir program tercih edin veya çevrenizde bu konularda danışabileceiğiniz kişiler varsa onlardan yönlendirme ve takip talep edin. Bu işte yeniyseniz geri bildirim alın çok faydasını orta uzun vadede göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir