Masa Başında Çalışanlar İçin İdeal Antreman: “Pilates”


Gününün büyük çoğunluğu bilgisayar başında geçiyorsa pilatesin hayatına katacağı faydalara mutlaka göz atmalısın.

Masa başında çalışarak geçirilen sürenin artması bel, boyun ve sırt ağrılarının da artmasına neden oluyor, çünkü uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak sırt kaslarını zayıflatıyor, ön ve arka kas gücünde dengesizlik oluşturuyor. Bunun sonucunda postür bozukluğu, yani kamburluk, omurga eğriliği, bel düzleşmesi gibi problemlerin yanı sıra, kireçlenme, kas gerilimleri, bel ve boyun fıtıkları ve ağrıları da masa başı çalışanlarında sık görülen şikayetler haline geliyor. Başlarda egzersiz ve ağrı kesiciyle tedavi edilebilen bu ağrılar, ilerleyen zamanlarda kronik hastalıklara dönüşebiliyor. Özellikle stresli çalışma koşulları altında şiddetlenen ağrılara karşı en iyi çözüm ise doğru bir oturma şekline sahip olmak ve düzenli egzersiz yapmak.

Pilatesin Masa Başı Çalışanlarına Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Pek çok fizik tedavi uzmanı, hekim ve pilates eğitmeni masa başı iş yapan ve bilgisayar başında uzun süre çalışan kişilerin kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarından diğer insanlara göre daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Çağımızın egzersiz sistemlerine yeni bir boyut getiren pilates ise kas ve iskelet sistemini kuvvetlendirmek ve esnekliği artırmak amacıyla tasarlanmış, temeli fizik tedaviye dayanan bir egzersiz sistemi. Diğer bir deyişle, kişilerin kendi beden koordinasyonlarını ve hakimiyetlerini kazanmalarına destek veren hareket sistemlerinin bir sentezi.

Pilatesin amacı; duruş bozukluklarını, kas, eklem, omurga problemlerini, stresten kaynaklanan ağrıları gidermek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek. Bilgisayar başında uzun süre oturanlarda en sık rastlanan, bel ve boyun fıtıkları, eklemlerde kireçlenme, fazla mouse kullanımının bilek ve ellerde sebep olduğu karpal tünel sendromu, boyun düzleşmeleri, hareketsizliğe bağlı kilo artışı, dolaşım bozuklukları gibi rahatsızlıklar pilates yaparak en aza indirgenebiliyor, hatta tamamen giderilebiliyor.

Pilates omurgayı ve omurgaya destek veren kasları güçlendirerek zorlanmayı ve sakatlanma riskini azaltıyor, duruşu düzeltiyor, bel ağrısını azaltıyor, iyileşmeyi hızlandırıyor ve bel ağrısının tekrarını önlüyor. Pilates klavye başında uzun süre kalmaktan kaynaklanan problemlere etkili çözümler sunarken, aynı zamanda günün stresinden de uzaklaşmaya yardım ediyor.

Masa Başında Çalışıyorsan Başka Nelere Dikkat Etmen Gerekiyor?

Masa başında çalışırken vücuda verilen hasarı en aza indirmek için mutlaka doğru bir oturma şekline sahip olmanın yanı sıra aşağıdaki ipuçlarına dikkat etmelisin:

  • Çalışırken her zaman sırtın sandalyeye değecek şekilde oturmalı ve bel kavisini koruyacak bir yastık kullanmalısın.
  • Çalışma sırasında omurganın aşırı derecede öne ve arkaya gerilmesi veya yanlara bükülmesine sebep olan hareketler ve pozisyonlardan kaçınmalısın.
  • Bilgisayar ekranı çok uzak olmamalı, ekran göz hizasının ne çok üstünde ne de çok altında olmalı.
  • Dizlerin 90 derecelik bir açıda duracak şekilde çalışılmalısın.
  • Gün içinde ara ara molalar verip kas ve eklemlere dinlenme ve yenilenme fırsatı tanımalısın.
  • Koltuk ayarlarını arada değiştirmelisin. Koltuk ayarı eklemlerin duruşunu da değiştirdiği için koltuğun neden olduğu kas ezilmelerinin ve gerilmelerinin de önüne geçebilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir