Kafein Hakkında Doğru ve Yanlışlar

Herkesin bildiği gibi yarın 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü, kırk yıllık hatırın sahibi olan Türk Kahvesi yarın yurdun çeşitle yerlerinde etkinliklerle kutlanacak. Biz de sizler için kafein hakkındaki doğru ve yanlışları derleyip aktarmak istedik.

Kafein hakkındaki efsaneleri ve bunların doğrularını öğrenmek için hemen yazımızı okumaya başla!

Çoğu insan kafein tüketirken suçluluk duyuyor. Toronto’da yapılan bir araştırmada insanların kahveden vazgeçmeleri gerektiğini düşündükleri ancak bunun nedenini bilmedikleri ortaya çıktı. Bunun ardında yatan sebep büyük bir ihtimalle “Bir şeyi bu kadar çok seviyorsam muhtemelen benim için iyi değildir” varsayımı olabilir.

Efsane: Kahve sana enerji verir

Gerçek: Genellikle yanlış

Bunun doğrusu şu, aslında kahve, vücuduna beynin tarafından gönderilen yorgunluk sinyallerini bloke ediyor. Bu sayede uykun gelmiyor ve kendini yorgun hissetmiyorsun.

Efsane: Kahveyi spordan hemen önce tüketmelisin

Gerçek: Bu ‘hemen öncenin’ tanımına bağlı

Antemana başlamadan hemen önce içtiğin kahvenin aslında yağ yakımına pek bir faydası yok. Kahveni antremandan 30 dakika önce içmelisin. Eğer vücut geliştiriyorsan ve kahvenin performans artırıcı olarak işe yaramasını istiyorsan kahveyi antremanlarından bir saat önce tüketmende fayda var.

Efsane: Kahve vücudu susuz bırakır, dehidrasyona neden olur

Gerçek: Yanlış

Kafeinin sahip olduğu idrar söktürücü etki, idrar yapma ihtiyacını artırması anlamına geliyor. Ancak potansiyel olarak dehidrasyona sebep olması, yani vücudunu susuz bırakması için çok aşırı miktarda kahve tüketmiş olman gerekir. Su içmeyi de ihmal etmediğin sürece, günde 6 fincana kadar kahveyi dilediğin gibi içebilirsin.

Efsane: Hamile kadınlar kafeinden kaçınmalıdır

Gerçek: Çoğunlukla doğru

Araştırmalar hamileyken çok fazla kafein tüketmenin bebeğin kalp sağlığında olumsuzluklara neden olabileceğini ve bebeklerin normalden düşük kiloda doğmasına sebep olduğunu gösteriyor.

Efsane: Kafein kalbin için kötüdür

Gerçek: Sağlıklı yetişkinler için yanlış

Üç yüzden fazla çalışmadan oluşan yeni bir inceleme, kafein alımının kalp hastalığı, düzensiz kalp atışı veya kalp yetmezliğiyle herhangi bir ilgisi olmadığını gösterdi. Araştırmacılar, eğer sağlıklıysan, günde altı fincan kahveden veya 15 fincan siyah çaydan alacağın yaklaşık 600 miligram kafeinin zararlı olmadığını söylüyor.

Kahvelerdeki Kafein Miktarları Ne Kadar?

  • Türk Kahvesi 65 mg / 65–75 ml  (1 Türk Kahvesi Fincanı)
  • Filtre-French Press Kahve 120–170 mg / 180–200 ml (1 Kupa)
  • Suda Çözünebilir Hazır Kahve (Gold, Klasik) 60–80 mg / 100–180 ml (2 gr) (1 Kupa)
  • Suda Çözünebilir Hazır Kahve (Beyazlatıcılı, Şekerli, Vb) 55–80 mg / 180 ml (12–13 gr) (1 Kupa)
  • Espresso Kahve 130–200 mg / 50–60 ml (1 Espresso fincanı)
  • Americano Kahve 100 mg / 250 ml (1 Kupa)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir